Hétfő, 2018-10-22, 4:53 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Şcoala Gimnazială Nr.1 Deja
Désházi 1. Sz. Általános Iskola

Szótár

Látogatottság

Sulisajtó

A Désházi 1-es számú Általános Iskola lapja

2014. október II. szám

SULISAJTÓ
itt a kep

Kedves Tanulók!

     Egy újabb élményekkel telt vakáció zárult be és jött el egy újabb tanév. Júniusban még buzgón terveztük a nyarunkat, ám megjött az ősz, s vele az iskola is.
    Remélni tudom, hogy vidám és örömmel telt nyári pillanatok maradtak meg emlékeitekben. Elmehettünk kedvenc üdülőhelyünkre, kirándulásokra/táborokba vagy felejthetetlen időket tölthettünk el barátainkkal. Többet segíthettünk szüleinknek és gyakrabban meglátogathattuk nagyszüleinket. Jól kipihenhettük magunkat, hiszen nem kellett korán felkelnünk, a házi feladatokon gondolkodnunk vagy épp tanulnunk. Mégis remélem, hogy a pihenés mellett időt szántatok egy kis olvasásra és más hasznos időtöltésre. Ne szomorkodjatok az iskola megkezdődése miatt, gondoljatok arra, hogy mindig hasznos dolgokat tanulhattok az iskolában.
     Mivel az iskola sem áll meg, így a Sulisajtó is újabb élményekkel gazdagodhat és továbbra is várja a diákok gondolatait, vicceit, rejtvényeit.
    Végül egy idézettel kívánok a 2014-2015-ös tanévre vidámságot, élményeket és sok szorgalmat: "Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog." (Dr. Szentgyörgyi Albert)

Molnár Andrea VIII. osztály

Versenyeztünk

A 2013-2014-es tanévben is néhány szorgalmas diák vett részt különböző versenyeken és mutatta meg szorgalmát helyi-, megyei- illetve országos szinten. A diákokat szüleik és szaktanárok készítették fel a versenyekre.
Benedek Elek Mesemondó Verseny:
-Nagy Csenge V. osztály: dicséret
-Máté Anna-Bella VII. osztály: 3.díj
-Petkes Boglárka VIII. osztály

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny:
-Nagy Csenge V. osztály: 1 díj (megyei szakasz)
-Molnár Timea V. osztály
-Mátei Szabina, Nagy József VI. osztály
-Molnár Andrea VII. osztály
-Boros Márta VIII. osztály: dicséret, Petkes Boglárka VIII. osztály

Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny:
-Nagy Csenge V. osztály: 2. díj (megyei szakasz), Molnár Timea V.osztály
-Máté Anna-Bella, Molnár Andrea VII.osztály
-Boros Márta, Petkes Boglárka VIII.osztály

Vörösmarty Mihály versmondó verseny:
-Nagy Csenge V. osztály: dicséret
-Boros Márta VIII. osztály: dicséret
-Balogh Margit: különdíj

Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny:
-Nagy Csenge V. osztály: dicséret (megyei szakasz), Molnár Timea V. osztály
-Molnár Edina VI. osztály
-Molnár Andrea VII. osztály
-Petkes Boglárka VIII. osztály

Román nyelv és irodalom tantárgyverseny:
-Nagy Csenge V. osztály
-Molnár Andrea VII. osztály
-Boros Márta VIII. osztály

Matematika tantárgyverseny:
-Nagy Csenge V. osztály
-Nagy József VI. osztály
-Molnár Andrea, Szarvadi Lóránd VII. osztály
-Boros Márta, Lakatos Ervin VIII. osztály

József Attila versmondó verseny:
-Balogh Margit VII. osztály: 3. díj
-Boros Márta VIII. osztály

Völgyek Kupája sportvetélkedő:
-Nagy Alfréd V. osztály
-Máté Mirjám, Szarvadi Kinga VI. osztály
-Nagy Márk, Nagy Norbert, Szarvadi Lóránd VII. osztály, Asztalos Károly, Lakatos Ervin, Lakatos Rudolf, Máté Róbert, Molnár Ervin, Opris Norbert, Péter Márk VIII.osztály: 2. díj (kézilabda)
-Molnár Ervin VIII. osztály: 3. díj (gyorsfutás)

Reméljük, hogy a 2014-2015-ös tanévben még több szorgalmas diák vesz részt versenyeken és jobb eredményt ér el !

Molnár Andrea VIII. osztály

Élménygazdag "Iskola másként: Tudj többet, légy jobb!" Bihar megyében

itt a kep

     IV. osztályban a tanító nénink kirándulást szervezett az "Iskola másként: Tudj többet, légy jobb!" heti program keretén belül. A mi osztályunkból mindenki részt vett, de más osztályokból is velünk tartottak a tanulók.

     Korán reggel indultunk autóbusszal és pár óra múlva megérkeztünk Csúcsára a Goga kastélyba. Nagyon tetszett, mert sok szép mindent láttunk és néhányan hallgattunk részletet Ady Endre verseiből. A Goga kastélytól tovább mentünk Váradra az állatkertbe, ahol 3D - s könyvjelzőket, hűtőmágneseket és még sok emléktárgyat vásárolhattunk. Mindenféle állatot láttunk: kicsit, nagyot, vicceset, ijesztőt, szárazföldi és vízi állatokat. Nekem nagyon tetszett a majom, mert nagyon viccesen sétált és grimaszolt. Miután megnéztük az állatokat elmentünk egy 3D - s moziba, ahol megnéztük a RIO 2 - t. Nagyon jó volt, élveztük az érdekes történetet, a ránk szálló táncoló pingvinek vetítését. A mozi után elmentünk egy játszótérre, ahol szerintem mindenki nagyon jól érezte magát. Sokat csúszdáztunk a csúszdán, hintáztunk és mászkáltunk a mászókán, addig, míg a tanító nénik azt nem mondták, hogy már késő van, és ideje hazamenni. Mindenki szomorú volt, hogy ott kell hagynunk a játszóteret. Fájó szívvel ugyan, de felültünk az autóbusszra.

     Este volt már mire hazaérkeztünk, a szüleink már nagyon kíváncsiak voltak hogyan telt a kirándulás. Nagyon szép volt az a nap. Boldog vagyok, hogy részt vehettem egy ilyen kiránduláson, remélem, hogy jövőre is megismételhetjük majd.

Szarvadi Zsanett V. osztály

A vakációs bibliahét élményei

     A vákációs bibliahéten minden reggel a templomban gyülekeztünk.
    A templomban a tiszteletes úr minden reggel elmesélt egy bibliai történetet, majd az ifjúság előadta a bibliai történeteket, hogy jobban megértsük. Aranymondást is tanultunk és sok éneket. Imádkoztunk közösen, aztán szineztünk, kézimunkáztunk és végül kimentünk a dombra. Kint a dombon volt olyan nap, amikor a fiúk fociztak, a lányok ugróköteleztek és beszélgettek. Másnapokon különböző versenyeket szerveztek számunkra. Volt zsákban ugrás, versenyfutás, törpejárás, kötélhúzás és még sok más játék. Hazajövetel előtt mindig imádkoztunk és átismeteltük az énekeket.
     Nagyon jól éreztük magunkat. Én már alig várom a következő vakációs bibliahetet.

Molnár Patrick V. osztály


A Megváltó

Jézus a Megváltó,
Krisztus, aki nagyon jó,
Eljött, hogy megváltson
     Minket.

Mi örülünk ennek a hírnek.
De ha bálványt imádunk
     Halált kiáltunk.

Jézus feláldozta életét értünk,
Hogy mi örökké éljünk.

Hunyadi Mátyás György

Kolozsvári élményeim

     2014. április 4-6. között Kolozsváron zajlott a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos szakasza, mivel a megyei szakaszon első helyett értem el, én is részt vettem rajta, na de kezdjem az elejétől.
     Pénteken kb. egy óra tájban értünk Zilahra a magyar tanárnőmmel. Aztán a többi Szilágy megyei versenyzővel felszálltunk a Kolozsvárra induló buszra. Útközben három új baráttal gazdagodtam. Az út hosszú volt, két órás, de végül odaértünk. Onnan taxival mentünk a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre. Ott egy másik kísérő fogadott minket, vele folytattuk utunkat.
     Mikor a Brassai Sámuel Líceumba értünk, kiderült, hogy még nem sokan érkeztek, ezért városnézésre mentünk. Este nyolcra visszaértünk a líceumba. Onnan még egy kísérővel a szállásra mentünk, kipakoltunk, és amennyire lehetett készültünk a másnapi versenyre.
     Reggel korán keltünk, reggelizni mentünk, aztán a megnyitóra, utána a verseny következett. Az ebédet követően újabb városnézés vette kezdetét. Sétáltunk a parkban, miközben egyre jobban összebarátkoztunk. Vízibicikliztünk, majd cukrászdába mentünk. A vacsorára készített finom spagettit mindenki szerette. Végül a szálláson összecsomagoltunk, és a sok beszéd közepette elaludtunk.
     A vasárnap reggeli eredményhirdetés és díjkiosztás után elindultunk Zilah fele. Ott már vártak a szüleink, elbúcsúztunk a többiektől, és hazafelé vettük az irányt.
    Nagyon jól éreztem magam, egy életre szóló élmény volt, remélem jövőre is eljutok ide. Ez az álmom, remélem, valóra váltom. Azt mondják, amiért igazán küzdünk, azt megkapjuk, és amit igazán szeretnénk, az valóra válik.

Nagy Csenge Elíz VI. osztály

Kedves Olvasóm!

     Gondolom, hogy te is jártál már táborban, én is örömteli napokat töltöttem az Erzsébet táborban, Székelyföldön. Megosztanám veletek, tábori élményeimet, amelyeket sosem fogok elfelejteni. Remélem, tetszeni fog nektek a beszámolóm.
     Egy vasárnap reggel kezdődött minden, de ez nem egy mindennapi reggel volt, ez az a nap volt amikor becsomagolva, izgatottan, felkészülve, barátnőmmel együtt elindultunk az Erzsébet táborba, Székelyföldre. Hat óra utazás után megérkeztünk nagy örömmel csodáltuk a szép tájat, s a szobánk kulcsát megkapva, kicsomagoltunk s berendezősködtünk. Szívélyes fogadtatás után megtekinthettük Korondot, ahol sok kézműves dolgot tekinthettünk meg. Ottlétünk alatt elmentünk a vadasparkba, ahol több állatot megtekinthettünk. Maga a táj gyönyörű volt, hegyekkel voltunk körülvéve. Velünk egykorosztályú fiatalokkal ismerkedtünk meg, s remélem nem felejtjük el egymást. A mindennapi programok elfelejtették velünk, hogy milyen messze vagyunk otthonunktól, szeretteinktől. Legjobb, s legizgalmasabb élményem az volt, amikor éjszaka csapatonként elindultunk, hogy felmérjük bátorságunkat, azonkívül nekem is lett egy kedvenc játékom: a Számháború. Itt mindenki kapott egy számot, s el kellett bújni, hogy a másik csapat ne lássa meg a számot, mert akkor kiesünk a játékból. Itt egy zászlót kellett volna megszerezni, de hiába, nem sikerült. Azonban még így is nagyon jól éreztük magunkat. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam.
     Bátran ajánlom mindenkinek, kellemes nyári vakációként egy táborban lévő kirándulást, ahol élményekkel gazdag, programokkal teli napokat lehet átélni. Kívánok mindenkinek energiával teli iskolakezdést, jó tanulást!

Máté Anna-Bella VIII. osztály

Beszélgettem a végzősökkel

1. 1. Hogyan készültél a vizsgára?
Petkes Boglárka: Próbáltam minél több vizsgatételt megoldani, és minél többet tanulni.
Hunyadi Cecilia: Átismételtem nagyjából az V-VIII. osztályos tananyagot. Gyakorlatokat oldottam, és tanultam.
Molnár Ervin: Hát gyakoroltam, és oldottam feladatlapokat.

2. Meg vagy elégedve a vizsgaeredményeiddel, vagy jobbra számítottál?
Petkes Boglárka: Meg vagyok elégedve, de tudom, hogy többre is képes lettem volna, mint amennyit elértem.
Hunyadi Cecilia: Meg vagyok elégedve, nem számítottam jobbra. Szerintem ez pont jó.
Molnár Ervin: Nem, nem vagyok megelégedve az eredményeimmel. Többet kellett volna készüljek. Jobbra számítottam.

3. Bejutottál abba az iskolába, amelyikbe szerettél volna?
Petkes Boglárka: Igen, bejutottam.
Hunyadi Cecilia.: Igen.
Molnár Ervin: Igen.

4. Mit tanácsolsz a mostani nyolcadik osztálynak?
Petkes Boglárka: Tanuljanak minél többet, és figyeljenek oda a tanárokra, mert ők a legjobbat akarják.
Hunyadi Cecilia: Tanuljanak, tanuljanak és tanuljanak.
Molnár Ervin: Tanuljanak minél többet, mert a vizsga nem lesz könnyű.

Kívánunk a Désházi Általános Iskolában végzett tanulóinknak kitűnő eredményekben gazdag tanulást, boldogságot, erőt, egészséget új iskolájukban.

Balogh Margit VIII. osztály


Lejárt a buli

Eljött az ősz, itt a suli,
Lejárt ezzel a nyári nagy buli.
Itt vannak a betűk és a számok,
Korán mennek az iskolások.
Ha nem írsz leckét és házit,
Felidegesíted a tanító bácsit.
Lehetsz okos, lehetsz ravasz,
De a tanításból ki nem maradsz.

Eljött a suli, eljött a munka,
A legjobb ebben az uzsonna.
Ha tanulni szeretsz, és házit is írsz
Az osztályban, meglásd, senkise sír.
És jöhet a nehéz matek- és magyaróra.

Eljött az ősz, vele a suli,
Örülök, ha hamar lejár, az már tuti.
Eljött a matek, a román,
Jó lesz, ha nem szédülök el
A tornaórán.
Én szeretem a sulit, csak
Oly nehéz a táska, jobb, ha nem
megyek holnap iskolába.
Majd elmegyek jövőhét kedden,
Addig legalább jó lesz a kedvem.

Hunyadi Mátyás György VI. osztály

Vicc-sarok

- Te meg hová mész?
- Megöntözni a virágokat.
- De hiszen esik az eső!
- Nyugi, viszek esernyőt.

- Kisfiam, mit fogsz csinálni, ha nagy leszel?
- Kimegyek külföldre dolgozni.
- És hányas vagy angolból?
- 2-es, de miért?
- Hogy akarsz kimenni külföldre nyelvtudás nélkül?
- Nagypapámmal.

- Móricka, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?
- Katona.
- De hiszen azokat bármikor lelövi az ellenség!
- Akkor ellenség akarok lenni.

- Gyerekek, ki tudna mondani egy példát a harmonikus életről?
Móricka jelentkezik:
- Az én nagypapám horkol, a nagymama meg süket.

Kiss Miklós válogatása

Keresztrejtvény


rejtvény

A Sulisajtó II. számában közreműködtek:

Molnár Patrick, Szarvadi Zsanett V. osztály
Hunyadi Mátyás György, Nagy Csenge Elíz VI. osztály
Kiss Miklós VII. osztály
Balogh Margit, Máté Anna-Bella, Molnár Andrea VIII. osztály
Vezető tanár: Molnár Annamária
Webes utómunka: Orbán László


Pontos idő
Naptár
«  Október 2018  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Keresés
Segélyhívószám

Copyright MyCorp © 2018
Găzduire site gratuită — uCoz